Vergadering 6 maart 2017 – Boombespreking

Iemand anders bomen of bonsai in groep bespreken, is altijd net wat anders dan je eigen bomen bespreken. Vaak heeft de boom een grotere waarde voor de eigenaar vanwege de tijd en het werk dat hij er in gestoken heeft. De eigenaars in kwestie hebben natuurlijk ook altijd hun eigen idee waar zij met de boom naar toe willen. Maar je kan vaak ook veel dingen bijleren over je eigen bomen door gewoon even naar de mening van anderen te luisteren. Dikwijls bekijken ze de boom net wat anders als de eigenaar zelf, waardoor er andere ideeën over de boom op de proppen kunnen komen, waar je mogelijk zelfs nog niet aan gedacht had. Natuurlijk is er verschil in het materiaal dat besproken wordt. Een boom die pas vormgegeven is geweest, kan nooit de uitstraling hebben van een boom die als bonsai in een rijpere fase zit. Hier zijn dan ook meerdere jaren training voor nodig. Er is ook dikwijls verschil in leeftijd. Een 15 jarige boom zal het bijvoorbeeld heel moeilijk kunnen halen van een 100-jarige yamadori bonsai met een natuurlijke uitstraling van een oude boom. Men dient zich er dus bewust van te zijn in welke fase van ontwikkeling een bonsai zit, en wat het uitgangsmateriaal is. En met dit in het achterhoofd kan je dan vast een objectieve mening over elke boom/bonsai geven.

Deze boombespreking hebben we het wel iets anders aan gepakt als gewoonlijk. In plaats van een boom in het midden te zetten, en de ganse groep er op los te laten – waardoor er soms maar enkelen het woord hebben – hebben we ons dit keer opgesplitst in kleinere groepen van 4 of 5 personen die we elk voorzien hebben van enkele bomen. Elke groep kreeg dan ruim de tijd om met elkaar te overleggen wat zij zouden doen met de voor hen gepresenteerde bomen. Welke punten zijn goed aan de boom, en waar dient nog zeker aan gewerkt worden? Hoe kan je de boom verbeteren? En hoe kan dat best gebeuren? Natuurlijk zijn er altijd verschillende meningen, maar het is wel een mooie oefening om bomen in het algemeen te beoordelen, en je visie erover te delen. Na het overleg in kleinere groepen hebben we dan elke boom opnieuw besproken met de volledige groep. Elke groep mocht dan de door hun beoordeelde bomen voorstellen, en hun mening geven. Zulke oefeningen zijn niet alleen interessant voor de respectievelijke eigenaars van de bomen, maar ook voor de mensen die de bomen beoordelen. Bij sommige bomen kwamen de adviezen overeen met wat de eigenaar van plan was, maar soms kwamen er toch ook enkele verrassingen uit de bus. Aan de eigenaars van de bomen om er hun voordeel mee te doen…

Voor de tokonoma opstelling van de avond had Alain de Wachter een mooie Acer palmatum meegebracht. Hij heeft ons wat meer over de geschiedenis van deze boom verteld. Een 17 jaar geleden heeft hij dit als project opgestart door een zevental jonge esdoorns tegen elkaar vast te binden met raffia, en door de jaren heen zijn de stammetjes dan in elkaar vergroeid, en is er een mooie stevige esdoorn verschenen. Je moet nu al goed kijken om te zien dat het van oorsprong niet 1 boom was, maar meerdere boompjes die in elkaar vergroeid zijn. Langzaam maar zeker begint zijn project dus het gewenste resultaat op te leveren, en verschijnt er een pracht van een bonsai. Geduld kan dus wel degelijk en heel mooie resultaten opbrengen.

Ondertussen staat er weer een nieuw groeiseizoen voor de deur. Sommige bomen zijn ondertussen al verpot, en bij andere bomen zijn de knoppen aan het zwellen. Enkele soorten zijn ondertussen al aan het uitlopen. Hopelijk kunnen jullie dit jaar allen weer veel plezier beleven aan de boompjes, en ze weer naar een iets hoger niveau brengen. Vergeet in ieder geval ook niet de tijd te nemen om te genieten van je boompjes !!!

Mvg Hans

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »