Zoals wijlen Willi Benz ooit zei: “Een bonsai zonder accentplant is zoals een gezicht zonder glimlach”. En je kan hem in feite geen ongelijk geven, want een accentplant kan een heel mooie toevoeging zijn aan een tentoongestelde bonsai. Ze spelen dan een ondersteunende rol voor het belangrijkste deel van de opstelling, namelijk de bonsai. Maar hedendaags kan je zeker ook genieten van deze accentplanten zonder dat er zelfs een bonsai bij te pas komt. Je ziet geregeld al eens een tokonoma opstelling voorbij komen waarbij de accentplant het hoofddeel van de opstelling is. Maar een traditionele Japanse tokonoma opstelling met een bonsai, is pas volledig als er samen met de bonsai ook kunstvolle objecten aanwezig zijn zoals figuurtjes, scrolls, suiseki, en/of accentplanten. Daar we begin november dit jaar weer gaan tentoonstellen met onze club, leek het ons opportuun om wat dieper in te gaan op deze accentplanten, en hoe we ze dienen te gebruiken bij bonsai opstellingen…
Clubleden hadden enkele van hun mooiste exemplaren accentplanten meegebracht, en via een Powerpoint presentatie hebben we de theorie rond het presenteren van bonsai met accentplanten weer wat opgefrist. Accentplanten zijn natuurlijk onovertroffen om ons te herinneren aan de seizoensgebonden veranderingen in de natuur. Ze bepalen dus ook het seizoen van de opstelling. Ze kunnen eveneens de indruk van locatie bepalen zoals een weiland, moeras, of de bergen. Deze compacte planten beginnen hun eigen kenmerken te ontwikkelen door de seizoenen heen.
Ondertussen is het gebruik van accentplanten een kunst op zich geworden in het bonsai gebeuren. Maar onderschat het zeker niet! Er is vrij veel onderhoud aan. Heeft men veel bomen om tentoon te stellen, dan zal je ook nog meer accentplanten moeten hebben. Want naargelang het seizoen waarin een bonsai tentoon gesteld wordt, heeft men eigenlijk een ander accentplantje nodig! Maar laat dit je niet afschrikken, want de voordelen zijn natuurlijk ook niet mis. Je kan je boom veel mooier presenteren, enkel dien je wel op te letten dat de accentplant een ondersteunde rol speelt, en het presentatiethema dient te versterken…
We hebben ook nog enkele interessante bomen van clubleden besproken die we misschien wel gaan presenteren op onze volgende EUK club-tentoonstelling. Om dit verslag af te sluiten nog een ‘teaser’. Het is een mooie shohin Spirea in een heel apart schaaltje, eigenaar van dit boompje is Henny Roos.
Tot de volgende keer !!!
Hans