Vergadering 6 juni 2011 – Ziektes en plagen bij bonsai

Een veelomvattend thema waar we eens een persoon voor uitgenodigd hebben die er wel wat meer verstand van heeft, namelijk Laurent Bernaerts van het bedrijf Edialux. Een gepaste slogan die Edialux typeert is “doelgericht bestrijden”, en hieromtrent kwam Laurent met behulp van een Powerpoint presentatie ons één en ander verduidelijken. Zo is het van essentieel belang dat je goed weet met welke vijand je het te doen hebt, want het heeft namelijk geen nut om plagen of ziektes met de verkeerde middelen te bestrijden.

Image Thumbnail Image Thumbnail
Image Thumbnail Image Thumbnail

Bonsai kunnen we indelen bij de sierteelt als het om gewasbestrijding gaat, en daar bestaan toch heel wat verschillende plagen en ziektes. Aan de hand van een presentatie liet Laurent ons allerlei plagen zien, en wat we er aan konden doen. Belangrijk is dat men zo goed mogelijk weet welke vijand men voor zich heeft, en welk middel men dan moet gaan gebruiken om het te bestrijden. Ga niet af op een kalender, daar bepaalde plagen niet altijd op een vast tijdstip op het jaar gebeuren. Dit heeft dikwijls te maken met het weer en de temperatuur, maar ook van het aantal uren daglicht dat de vijand heeft gehad. Voorkomen is uiteraard altijd beter dan genezen, en een juiste standplaats en de juiste verzorging is dan ook heel belangrijk om je planten in topvorm te houden zodat zij minder vatbaar zijn voor ziektes en plagen.

Het is volgens Laurent ook uiterst belangrijk dat men geregeld zijn planten eens goed controleert op belagers. Als men efficiënt wil bestrijden is het heel belangrijk dat men er op tijd bij is. Wacht dus niet tot de plant bijvoorbeeld al vol met dopluizen zit om deze plaag te gaan bestrijden. Het is ook heel belangrijk om je snoeimateriaal op geregelde tijdstippen te ontsmetten, om verspreiding van schimmels en virussen tegen te gaan. Als men snoeit in aangetast materiaal, en men snoeit met dezelfde schaar op gezond materiaal is de kans immers groot dat deze plaag alzo overgedragen wordt! Plantmateriaal dat aangetast is door schimmels of virussen kan men best altijd vernietigen door het op te branden. Als men dit op de composthoop gooit, bestaat er nog altijd het risico om het verder te verspreiden!

Er werden bepaalde plagen die nogal eens bij bonsai voorkomen besproken zoals dopluis en schildluizen, spint, bodeminsecten, schimmels zoals verticillium, perenroest, enz. Op de website van Edialux kan men op zoek gaan naar welk middel men moet gaan gebruiken. Dit doe je best hier. Of men kan het productoverzicht bekijken op deze webpagina. Voor de rest moet men steeds waakzaam blijven door je planten geregeld eens goed te onderzoeken op mogelijke symptomen, om dan gepast te reageren. Maar denk er aan: voorkomen is nog altijd beter dan genezen!

Tot de volgende!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »