Vergadering 4 mei 2015 – Lezing Andres Alvarez Iglesias

Het is niet altijd even eenvoudig om een goed gevarieerd jaarprogramma bij een bonsai vereniging in te vullen, maar ik meen toch te mogen zeggen dat we met Andres Alvarez Iglesias een heel speciale gast hebben uitgenodigd voor een lezing in onze club. Mocht deze naam je niet veel zeggen, dan wil ik je melden dat Andres afkomstig is uit Asturië in Noord-Spanje, en de winnaar was van de Noelanders Trophy 2015 met een prachtige witte den. Hij heeft nog vele andere prijzen gewonnen op verschillende internationale tentoonstellingen, en is vooral gespecialiseerd in Taxus. Hij is weliswaar geen professioneel bonsai artiest, in feite is hij een advocaat van beroep. Maar hij is zeer gepassioneerd door bonsai, en heeft een enorme kennis rondom de verzorging ervan opgebouwd…

Demo-lezing Andres Alvarez Iglesias 4 mei 2015 003

Het klimaat van Asturië verschilt niet zo heel veel tegenover ons klimaat, het is er koeler en vochtiger dan in het zuiden van Spanje. En voor Taxus blijkt dat nog helemaal zo slecht niet te zijn. Het eerste deel van deze avond heeft Andres via een presentatie ons wat meer bij gebracht rondom technieken die we kunnen gebruiken bij het verzorgen van Taxus, en dan vooral bij yamadori van deze soort. Hij maakte ons onmiddellijk duidelijk dat je bij deze soort best veel geduld en respect voor de boom moet hebben, en dat je niet te snel mag werken. Een pas uitgegraven exemplaar geef je minstens enkele jaren rust, en pas als hij terug sterk aan het groeien is, kan je gaan denken over de eerste werkzaamheden…

Een tweede belangrijk punt is dat je bij Taxus – vooraleer je ze gaat vormgeven – goed op zoek moet gaan naar de levenslijnen, en je goed moeten weten wat leeft en wat dood is. Zo niet kan je later wel eens voor verrassingen komen te staan, want Taxus neemt hier ruim zijn tijd voor. Dit kan meerdere jaren duren vooraleer Taxus zijn levenslijnen ‘kiest’. Yamadori Taxus hebben ook dikwijls heel interessante dode hout partijen, die door moeder natuur zijn gecreëerd. Probeer dit indien mogelijk niet te beschadigen, en mee in het ontwerp te nemen. Gebruik ook altijd zachte borstels om dit dood hout te poetsen, zodat je het niet beschadigd…

Als grondmengsel raad Andres een mengeling van 60 % akadama, 30 % lava of puimsteen, en 10 % kiryu aan, en éénmaal een Taxus goed vertrokken is, is bemesting bij deze soort ook heel belangrijk. Een Taxus heeft namelijk best veel mest nodig om goed te groeien, je mag ze dus stevig bemesten. Volgens Andres zijn er 2 manieren om Taxus te verzorgen. Je kan bij het uitlopen van de nieuwe groei nijpen om backbudding te verkijgen. Maar je mag dit zeker niet elk jaar doen om de boom niet uit te putten. Andres is meer voorstander van zomersnoei, waarbij je de boom vrij laat groeien tot ongeveer eind juni/half juli, waarna je de nieuwe groei tot 1 naaldenpaar terug snoeit. Taxus zal hier in de nazomer al snel op reageren door nieuwe scheuten aan te maken, en in de herfst kan je dan weer terugsnoeien tot op twee knopssnoei. Dit wil zeggen: laat altijd twee knoppen staan aan elke vertakking. Dit zal uiteindelijk voor een goede vertakking zorgen. Andres liet ons tijdens deze lezing nog heel wat praktijkvoorbeelden zien, hoe hij van startmateriaal tot tentoonstellingsrijpe bomen is geraakt. Als je niet altijd de juiste technieken gebruikt bij deze soort, ben je al snel vele jaren kwijt gespeeld. Je moet van in het begin goed weten welke richting je met je exemplaar wil gaan, welke stijl je wilt volgen, en dan pas de boom gaan opbouwen.

Na deze interessante lezing hebben we Andres nog wat Taxus bomen van clubleden voorgeschoteld, die hij dan elk individueel heeft besproken. De goede en minder goede punten werden boom per boom besproken. En bij sommige exemplaren heeft hij zelfs de schaar in handen genomen, en wat aan de vormgeving gewerkt. Hij ging daarbij steeds op zoek naar de beste beweging en meest ideale voorkant, wat soms een heel andere hellingshoek betekende. Bij meer gevorderde exemplaren legde hij de pijnpunten vast, en gaf hij voorstellen om dit te verbeteren. En dit allemaal op een heel verhelderende manier…

Demo-lezing Andres Alvarez Iglesias 4 mei 2015 014

Demo-lezing Andres Alvarez Iglesias 4 mei 2015 015

Demo-lezing Andres Alvarez Iglesias 4 mei 2015 020

Demo-lezing Andres Alvarez Iglesias 4 mei 2015 021

Demo-lezing Andres Alvarez Iglesias 4 mei 2015 022

Demo-lezing Andres Alvarez Iglesias 4 mei 2015 030

Ik ben vrij zeker dat onze leden weer heel wat hebben bijgeleerd over deze mooie boomsoort. We hebben weer heel wat interessante tips gekregen die onze Taxus boompjes ten goede zullen komen. Er werd dan ook al geopperd om deze meneer snel terug te laten komen voor een workshop of een eventueel vervolg op deze lezing…

Om af sluiten, geef ik jullie nog enkele foto’s mee van de tokonoma opstelling van de avond. Deze werd verzorgd door Martin Tielens met een meidoorn met een heel aparte beweging, en de daarbij horende mooie en geurende bloei die bij een meidoorn in deze periode hoort…

Demo-lezing Andres Alvarez Iglesias 4 mei 2015 002

Demo-lezing Andres Alvarez Iglesias 4 mei 2015 008

Demo-lezing Andres Alvarez Iglesias 4 mei 2015 009
Tot de volgende!

 

 

 

 

 

2 Comments

  1. Looks a very good evening that you had. Some interesting comments on growing Yews.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »