Omdat de meeste van onze loofbomen nu nog zonder blad staan, was het een ideaal moment om de vertakking van onze bomen te bestuderen, en de zogenaamde ‘wintersnoei’ toe te passen. Fouten in de vertakking zijn nu immers nog altijd goed te zien, en kunnen dus verbeterd worden met het oog op een betere en fijnere vertakking, rekening houdend met de tapsheid en de verjonging in de vertakking. Jean-Paul heeft hier ons van wat correcte uitleg voorzien. Hieronder enkele van de bomen die we besproken hebben:
Enkele belangrijke punten die we zeker in acht moeten nemen bij wintersnoei:
– Gezondheid van de boom primeert altijd! Is de boom niet krachtig genoeg, dan snoei je best niet.
– Elke tak in natuurlijk iets individueel, maar het is de bedoeling om met meerdere takken 1 geheel te maken. Hou daar altijd rekening mee.
– Ongewenste knoppen en groei (zoals okselscheuten) neem je best altijd zo snel mogelijk weg, zodat de boom de daarmee vrij gekomen energie beter kan besteden.
– Het is erg belangrijk dat je de relatie tussen wortels in pot en de vertakking aan de boom goed begrijpt. Deze moet in evenwicht zijn.
– Bladsnoei tijdens het groeiseizoen is even belangrijk als de wintersnoei zelf, zodat er licht en lucht door de boom kan geraken.
– Om backbudding te verkrijgen kan je best de eindscheuten aan de buitenkant weg snoeien, zodat slapende knoppen meer kracht krijgen.
– Fouten in vertakking zullen er na x aantal jaren nog steeds in zitten, tenzij je ze resoluut weg snoeit. Soms is het daarom beter om even terug naar de basis te gaan.
En als je dat goed doet, bereik je na vele jaren training misschien wel dit:
In verband met de demo rotsbeplanting van eind dit jaar, heeft JP ons ook nog even de voorbereidende werken van dit project laten zien. Je kan namelijk moeilijk een boompje op een rots zetten, en dan ook nog tegelijkertijd even in vorm zetten. Hij benadrukte ons dat het erg belangrijk is om van start te gaan met goed uitgangsmateriaal, en dit geldt voor zowel de rots als de plant. Het heeft immers weinig effect als je minderwaardige boompjes op een prachtige rots gaat zetten, en ook omgekeerd. Wie zet er een heel mooi boompje op een lelijke steen? Ibigawa rotsen zijn hier heel geschikt voor. Je houdt deze rotsen best altijd buiten zodat de natuurelementen zorgen voor een mooi natuurlijk patina in de vorm van mossen en lychen…
Alvorens aan de slag te gaan, is het heel erg belangrijk dat je de beste positie van de boom op de rots vindt. Probeer de verschillende mogelijkheden uit, waar bij je moet zoeken naar een evenwichtige plaats, waar zowel de boom als rots er goed uitkomen. Dit kan achteraf immers niet meer aangepast worden!
Om de boom goed te kunnen verankeren op de rots, werd tijdens het begin van de avond met twee-componenten epoxy lijm (te verkrijgen bij de betere doe-het-zelf) enkele draden bevestigd aan de rots. Door deze twee componenten goed door elkaar te kneden, kan je de draden goed vast zetten op de rots, en na een uurtje droogtijd zitten deze draden muurvast aan de rots.
Daarna wordt een laag keto gemengd met akadama op de steen aangebracht op de plaats waar we de boom willen gaan plaatsen…
Met enkele helpende handen wordt dan de boom vast gezet op de rots…
Eenmaal de boom goed vast staat op de rots, kan je de wortelpartij gaan afdekken met het resterende grondmengsel…
Dit grondmengsel van keto en akadama wordt dan nog afgedekt met een laagje vers mos, zodat dit mengsel niet kan uitdrogen waardoor het begint te barsten…
Hierboven het voorlopige resultaat. De boom staat nu op de rots, we gaan deze boom nu even de tijd geven om zich aan te passen aan de rots. Het ziet er nu al goed uit, hopelijk gaat deze yamadori Juniperus goed recupereren. En als de boom goed reageert, kan er eind dit jaar een vormgeving gebeuren. Wordt dus zeker nog vervolgd!
Om af te sluiten nog de tokonoma opstelling van Henny Roos. Hij had zijn meerstammige Potentilla meegebracht en deze gecombineerd met een kleinere Juniperus…
Tot de volgende!